Informatie over Rina Madereel

Op deze pagina vindt u meer informatie over kunstenaar Rina Madereel. Hier kunt u meer lezen over hoe zij haar inspiratie opdoet, haar levensloop en haar C.V. Voor nog meer informatie over Rina Madereel en haar kunstwerken, neem gerust contact met ons op.

Inspiratie en techniek

Het tekenen en schilderen is niet meer weg te denken uit het leven van Rina Madereel. Dagelijks schildert zij nieuwe creaties. Haar werken omvatten een grote verscheidenheid van mixed media, collages, acryl, tekeningen en potloodschetsen.

In de loop der jaren heeft Rina zich ontwikkeld in diverse stijlen, continue zoekend naar andere wegen om zich uit te drukken. Haar werken laten een evolutie zien van realisme naar meer vrijer werk. Variatie en afwisseling is niet alleen belangrijk maar ook erg typerend voor haar. Zo beheerst en maakt zij graag gebruik van het volledige spectrum aan kunst materialen zoals aquarel, potlood, acryl en houtskool. Het liefst combineert zij deze in een gemengde techniek. Lees hier meer over het creatieproces.

Met haar kunst wekt ze emoties bij anderen en zichzelf op. Inspiratie haalt zij uit haar directe omgeving, haar eigen leven, dat van familie en van vrienden. Een terugkerend onderwerp is een terugblik op de mens en zijn levensweg. Vaak schildert zij over herinneringen aan het verleden en gevoelens die met voorwerpen verbonden zijn. Het (her)gebruik van oude materialen zoals oud behang en papier versterken deze band met vroeger. De gelaagdheid van de collage stijl waar zij graag mee werkt geven haar werken een passende verweerde, oude look.

 

Levensloop

Van kleins af aan was Rina van den Aarssen-Madereel al geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Zij groeide op in Stabroek (België) maar woont inmiddels ruim 40 jaar in Bergen op Zoom.  Op het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) te Antwerpen volgde zij de opleiding Sierkunsten en Reclametekenen. Na haar afstuderen in 1976 kon zij door omstandigheden voor langere tijd niets met haar talenten doen. Toen ze in 2005 per toeval in aanraking kwam met aquarel werd haar passie voor beeld weer aangewakkerd. In 2013 is zij teruggekeerd naar de kunstacademie – dit maal St. Lucas in Kapellen, België –  om haar techniek en eigen stijl verder te verfijnen.

 

“Kunst is voor mij een ontdekkingstocht van het onbewuste.” - Rina Madereel

C.V. Rina Madereel

  • 1971 – 1973: Opleiding Sierkunsten, SISA te Antwerpen
  • 1973 – 1976: Specialisatie Reclametekenen, SISA te Antwerpen
  • 2005 – 2009: Aquarel schilderkunst, CvK Roosendaal bij Astrid van Leest
  • 2009 – 2011: Aquarel en Acryl schilderkunst, CvK Roosendaal bij Emanuela Slanzi
  • 2011 – 2013: Aquarel en Acryl schilderkunst, CvK Roosendaal bij Simone Muermans
  • 2013 – 2021: Specialisatie model en portret, Kunstacademie St.-Lucas te Kapellen (België)
  • 2021-heden: Grafiek. Academie St-Lucas

Workshops gevolgd bij Adrienne Kusters en Paul Monteiro.

Lid van Stichting uit de kunst (Woensdrecht).