Het creatieproces van Rina Madereel

De kunstwerken van Rina Madereel komen in een bijzonder creatieproces tot stand. Alle kunstwerken zijn door Rina volledig handgemaakt, maar geen enkel kunstwerk is uiteraard hetzelfde. Het proces van idee tot eindwerk en de gebruikte materialen en techniek zijn typerend voor haar eigen stijl. Hieronder krijgt u een indruk van de elementen die tot haar unieke kunstwerken leiden. 

Herinneringen als inspiratie

Herinneringen vormen vaak een bron van inspiratie voor de kunst van Rina Madereel. Een idee kan ieder moment opkomen, maar oude voorwerpen en foto’s dienen vaak als inspiratiebron. Wanneer ze een idee heeft laat zij deze een tijdje bezinken. Als deze na een tijdje wat verder geëvolueerd is verkent zij deze verder door te schetsen. Ook taal is daarbij belangrijk. Hiervoor gaat zij op zoek naar oude papieren, woorden, documenten en boeken die zij passend vindt bij de sfeer die ze wenst te creëren.

Combinaties van verschillende materialen

De sfeer die Rina in haar kunstwerken opwekt, vaak nostalgisch en verweerd van aard, is typerend en herkenbaar. Zij houdt er van verschillende materialen te combineren. Het hergebruik van oude en bestaande materialen, zoals tekeningen, foto’s, behang, papier, landkaarten, etc. geeft de werken een oude look. De collage dient als achtergrond, die zij vervolgens bewerkt met materiaal zoals bister, gouache of acrylverf al naar gelang het onderwerp en de emotie die zij wil overbrengen. Dit vormt de basis voor een tekening of schilderij. 

Gebruik van gemengde techniek (mixed media)

De meeste van Rina’s kunstwerken zijn vervaardigd in een gemengde techniek, ook wel mixed media genoemd. Zij vind het prettig verschillende technieken te beheersen en zich hierin te kunnen uitdrukken. Op de geprepareerde achtergrond maakt zij bijvoorbeeld een schets van de figuur op de gewenste grootte. Vooraf heeft zij een compositie in haar hoofd die bepaalt waar deze figuur op de achtergrond geplaatst wordt. Vervolgens zet zij de grote lijnen over van deze figuur en werkt deze dan verder uit met kleurpotlood of andere materialen.

Kwaliteit en afwerking

Om de uitstekende kwaliteit te bereiken die u van Rina gewend bent, zet zij voor u tot slot de puntjes op de i. Zij laat het werk na afloop vaak een tijdje in haar atelier staan om het rustig te bekijken. Met haar getrainde oog bekijkt ze kritisch of het kleurenpalet en de compositie aan haar eisen voldoen. Als zij tevreden is zorgt zij dat het werk voor eeuwig mee zal gaan, door bijvoorbeeld een transparant fixeermiddel aan te brengen. Ook wordt er, indien gewenst, een passend mechanisme bevestigd aan de achterzijde, zodat het werk aan de wand bevestigd kan worden zonder deze te beschadigen.